2008-10-21

SKK,s nya grundregler

Nu är Kennelklubbens förtydliganden med kommentarer utlagda till grundreglerna som börjar gälla 2009-01-01. Här är länken http://www.skk.se/pdf/regler/grundregler09_kommentarer.pdf

Tycker faktiskt det var lite förbättringar men den enda jag inte förstår mig på är "Uppfödaretik" "Paragraf 3:3 att inte använda hanhund/tik förrän vid den ålder hunden uppvisar en vuxen individs fysiska mognad och beteende"

Innan stod det "att inte låta para tik vid för låg el för hög ålder"

Sedan i kommentaren står det att det är svårt att publicera en paragraf med allmän giltighet eftersom alla raser mognar olika. Längre ner kommer sedan "Dessutom ska gällande lagstiftning beaktas som säger att en tik inte får paras förrens tidigast vid 18 mån ålder"

Men varför i hela friden krångla till det så mycket då. Detta kan ju tolkas att du fortfarande får para tidigare en 18 mån enligt skk ifall din hund är mogen....men man bryter mot lagen men ej mot SKK. Det är ju sjukt borde dem inte vara mer sammansvetsade?!

18 mån ålder är ju för tidigt för en stor ras.
Så varför inte skriva att ......tik får ej paras förrens tidigast 18 mån sedan tar man hänsyn till hundens fysiska och psykiska mognad och rasklubbens rekomendationer.

Den meningen hade väl varit tusen gånger bättre och mer lättförståelig och gör att ingen kan då bryta mot djurskyddslagen.
Just nu har många brutit mot den för kollar man hunddata så ser man många som är parade före 18 mån ålder.
För att få bukt med det så kunde väl skk satt en regel att är dem parade innan ja då reggas ej valparna.

Jag själv tycker egentligen inte att en ålder hade behövts, jag tycker att rasklubbens rekkomendationer skulle gälla för dem kan rasen bäst, efter det använder man sitt sunda förnuft.

1 kommentar:

Anonym sa...

Intressant med de nya uppdateringarna. En del blev ju hetl klart förenklat, men det är nog svårt att hitta fomuleringar som täcker allt- utna kryphål. Vi får väl se om det underlättar/förbättrar aveln i Sverige. MAn kan ju alltid hoppas!